Søgning
aixFOAM-støjisolering i bilen med lydabsorbenter

Lydisolering i bilen med lydabsorbenter

Det suser, det støjer, og det larmer. Førere af erhvervskøretøjer og landbrugsmaskiner, men også bilister, som tilbringer meget tid på motorveje og længere strækninger, kender til problemet: vedvarende lydstyrke i køretøjet på grund af utilstrækkelig lydisolering.

Lydisolering for mere sikkerhed og komfort i bilen

Selvfølgelig er en manglende lydisolering og de dermed forbundne lyde i køretøjet først og fremmest irriterende. Den uønskede støj påvirker dog ikke alene komforten, men kan også have negative konsekvenser for sikkerheden, mens du kører bil. Konstant støj påvirker førerens koncentration og ydedygtighed og kan specielt på længere strækninger medføre uopmærksomhed. Vedvarende larm kan ligeledes have ubehagelige konsekvenser for passagererne. Således kan et kontinuerligt lydniveau på over 85 dB ifølge læger føre til vedvarende skader på hørelsen. Især ældre køretøjer, erhvervsmaskiner, landbrugskøretøjer eller veteranbiler mangler ofte en tilstrækkelig lydisolering.

Hvordan opstår larmen i bilen?

Omgivende larm, susen fra motoren, rullestøj fra dækkene. Under kørslen er der mange omgivelsesfaktorer, som påvirker bilen. Årsagen til den generende støj kan ofte allerede findes i selve køretøjets konstruktion. Et udbredt problem inden for maskin-, bil-, og bådbyggeri er brummen fra store blikkonstruktioner. Specielt i bilindustrien er en stor blikplade ofte en god idé, eksempelvis ved gulvgrupper, døre eller taget. Især ved høj hastighed eller store motorer, som genererer kraftige svingninger, har komponenterne en tendens til at vibrere. Derved overføres strukturbåren lyd, og det ubehagelige susen opstår. Af samme grund investerer store bilproducenter energisk i udviklingen af nye teknologier som støjminimeringssystemer.

Men også målrettede, efterfølgende lydisolerende og lyddæmpende foranstaltninger kan give mere ro i køretøjet. For at eliminere vibrationer skal pladekonstruktionen forstærkes. Eftersom det oftest ikke er muligt at anbringe yderligere stivere på komponenterne, er en forstærkning af materialet den eneste mulighed. Her kan der anvendes akustiske elementer til målrettet lydisolering og støjdæmpning.

Akustisk tungfolie som forstærkning

Til forstærkning af dette materiale bruges der som regel akustisk tungfolie, som klæbes direkte op på pladen. Hhv. akustiske tungfolier og dæmpningsmåtter har en overgennemsnitligt høj egen- og fladevægt, hvilket giver dem fantastiske isolerings- og dæmpningsegenskaber.

Dæmpningsgraden er fastsat i DIN EN ISO 6721-3 og beskrives med tabsfaktoren tan d. Jo højere denne faktor er, jo lavere er et materiales henfaldstid. Jo kortere henfaldstiden er, jo lavere er lydafgivelsen til omgivelserne. Således har stålplade f.eks. en tabsfaktor på 0,0015. Derimod har aixFOAM akustisk tungfolie en tabsfaktor på 0,080. Deraf følger, at tungfoliens henfaldstid i kombination med pladen er ca. 50 gange lavere end henfaldstiden af simpel stålplade uden tungfolie.

Lydisolering i køretøjer

Til lydisolering af gulvgrupper i køretøjer bruges der ofte en kombination af akustisk tungfolie og akustisk skum med høj densitet. Via denne forbindelse dæmpes både strukturbåren og luftbåren lyd, og der isoleres effektivt for støj. I praksis har især aixFOAM HEAVY Duty Tec akustisk skum med høj densitet sammen med FLEXO dæmpningsmåtte af akustisk tungfolie vist deres værd.

Akustisk skum til lydisolering i tekniske applikationer
Akustisk skum med høj densitet til lydisolering

Glatte absorptionsplader med skum med høj densitet

Med HEAVY Duty Tec kan du opleve en lydabsorbent til effektiv støjdæmpning i tekniske anvendelsesområder som f.eks. ved maskinindkapslinger eller dæmpning af motorer og motorrum.
Se produktet

Skum med høj densitet udmærker sig ved sin lette bearbejdelighed og gode tilpasning. Takket være disse egenskaber er det nærmest perfekt som underlag til gulvtæpper, fordi gulvgrupper af stabilitetsårsager oftest er opdelt i flere dele. Således kan der ved hjælp af skum med høj densitet skabes et ensartet underlag til gulvtæppet. Der skal dog sørges for, at den samlede materialepåføring ikke er for stor, eftersom pasformen ved moderne formpressede tæppebeholdere ikke er variabel. Ved ældre køretøjer består gulvtæppet ofte af flere dele, så at der er mere spillerum ved bearbejdningen.

Støjdæmpning i motor- og gearrummet

Støjdæmpning i motor- og gearrummet er specielt interessant for tunge erhvervskøretøjer eller landbrugsmaskiner. De store motorer i sådanne køretøjer producerer særlig kraftige svingninger, som får pladekonstruktionerne til at vibrere og forårsager et voldsomt summen. Men også ved ældre personbiler og veteranbiler kan det være en god idé med efterfølgende lydisolering.

I forbindelse med støjbeskyttelse og lydisolering i motor- og gearområdet anbefales det på grund af eventuelle stænke fra væsker at bruge skum med høj densitet med metallisk overfladefiltforing. Dette er en tynd, lydgennemtrængelig film, som samtidig beskytter absorbenten mod olier og kølevand.

aixFOAM lydisoleringsplader med membranabsorbent egner sig særlig godt til en anbringelse i motorrummet. Absorbentpladerne kan føjes sammen uden mellemrum. De opstående overgange kan klæbes over med en egnet aluminiumtape, hvorved man også beskytter større flader.

Brandsikring ved lydisolering af biler

Bearbejdningen af lydisoleringsmåtter omkring motoren anbefales udelukkende på motorhjelmen! Det frarådes udtrykkeligt at bruge lydisoleringsplader omkring udstødningen eller manifoldet, idet brugen af støjbeskyttelseselementer på motorhjelmen som regel er tilstrækkelig. Samtlige aixFOAM produkter til brug inden for teknisk akustik opfylder brandklasse FMVSS302, som sædvanligvis bruges i bilproduktionen. Dog bør der sikres en tilstrækkeligt stor afstand til motoren for at undgå unødvendige farekilder.

Akustiske elementer til køretøjer - reducerer motor- og kørselsstøj
Lydisolering i bilindustrien

Opdag vores akustiske elementer til brug i køretøjer.

Her finder du støjbeskyttelse til eftermontering i biler, veteranbiler samt tunge landbrugs- og skovbrugsmaskiner. aixFOAM lydabsorbenter reducerer motor- og kørelyde samt materialesvingninger.
Find støjbeskyttelse

Støjbeskyttele til dit køretøj

Hos aixFOAM er vi gerne behjælpelige med den efterfølgende lydisolering af din bil. I vores shop finder du egnet akustisk skum og yderligere tilbehør til mere ro og sikkerhed under kørslen. I vores kunde-hotline får du gratis rådgivning af vores eksperter.

Infobox

En utilstrækkelig lydisolering kan generere materialesvingninger på køretøjets store blikplader som f.eks. tag og døre, som forårsager et ubehageligt brummen i køretøjet. Via efterfølgende foranstaltninger til lydisolering og støjdæmpning kan irriterende larm reduceres.

Støjbeskyttelse i motorrummet og køretøjet

Især ved tunge maskiner som erhvervskøretøjer eller landbrugsmaskiner opstår der kraftige materialesvingninger. Men også ældre køretøjer og veteranbiler kan have mangler i forbindelse med lydisoleringen. Med vores aixFOAM-produkter finder du den passende lydisoleringsløsning til hvert område i køretøjet. Uanset om du isolerer dit køretøjs indre eller ønsker at lydisolere motorrummet. Vi hjælper dig gerne videre.

Har du brug for hjælp?
Kontakt for spørgsmål

Ring til os eller send os en mail. Med gratis rådgivning ved vores plannere finder vi din akustiske løsning.

+49 2403 / 83830 - 22
Mandag til fredag
Kl. 08:00 til 17:00

sales@aixfoam.dk
Dagligt fra 00:00 – 24.00

aixFOAM butik

Besøg vores aixFOAM-shop og find din passende lydisolering: mindre støj og bedre akustik med lydabsorbenter direkte fra producenten.

Find lydisolering
Callcenter user-circle logout