Søgning
aixFOAM loftsabsorbenter - lydisolering til ethvert loft

Hvad er en skyggefuge i forbindelse med montering af lydabsorbenter?

Ved montering af vores aixFOAM lydabsorbenter i pladeform, anbefaler vi normalt at bruge en skyggefuge, men hvad er det egentlig, og hvorfor giver det mening?

En skyggefuge forstås generelt som et mellemrum mellem to komponenter (eller lydabsorbenter), der adskiller elementerne visuelt.

Inden for arkitekturen bruges de f.eks. i forbindelse med synlig beklædning eller træpaneler. På den måde kan en anden farvet baggrund skinne igennem mellem plankerne eller langs en tilstødende væg eller loft, hvilket skaber en interessant visuel effekt.

Hvorfor er det en god ide med en skyggefuge, når du monterer lydabsorbenter?

Der er flere gode argumenter for at bruge en skyggefuge, når man monterer lydabsorbenter i pladeform.

Visuelle aspekter af en skyggefuge

Alle aixFOAM lydabsorbenter fremstilles af et meget elastisk poremateriale. Dette gør elementerne rigtig gode til at absorbere lyd. Materialet har imidlertid også en vis evne til at komprimere og udvide sig, hvilket kan resultere i små visuelle forskelle mellem de enkelte absorberingsplader. Denne naturlige afvigelse kaldes tolerance, som endda er beskrevet i en separat DIN-standard (DIN 7715 del 5 P3).

Hvis nu de enkelte absorberingsplader klæbes helt tæt sammen uden mellemrum, bliver de mulige forskelle mellem pladerne tydeligere – også selvom forskellene kun er ekstremt små. For at opnå et ensartet lægningsmønster anbefales det af visuelle grunde, at lydabsorbenterne klæbes op med en skyggefuge på mindst 2 cm mellem elementerne.

Vi anbefaler at bruge en skyggefuge, især ved montering af det klassiske noppeskum. På grund af det store antal nopper på absorberingspladen er det næsten umuligt at sætte to plader direkte sammen, så overgangen ikke er synlig.

I forbindelse med vores lydabsorbenter med filtforing giver brug af ??en skyggefuge også god mening. Ellers kan det pga. filtfibrenes forskellige retninger (især i forbindelse med de marmorerede nuancer) resultere i et ujævnt billede.

Mere effektiv lydabsorption pga. kanteffekten

Skyggefugen har ikke kun indflydelse på den visuelle effekt af lydabsorbenten, men også på de akustiske egenskaber.

Ved at bruge en skyggefuge øges elementernes absorptionsflade, da lyden kan ramme absorbenten fra flere sider. Denne „kanteffekt“ forbedrer den lydabsorberende virkning.

Nogle af vores aixFOAM lydabsorbenter, f.eks. SMOOD kvadratabsorbenten, har afrundede kanter, hvilket betyder, at lyden kan ramme absorbenten fra alle sider, også når den er monteret uden skyggefuge. Rent akustisk er det ikke nødvendigt at bruge en skyggefuge, når du monterer lydabsorbenterne, så det er op til dig, hvad du synes ser pænest ud.

Monteringsanbefaling vedrørende aixFOAM lydabsorbenter

I denne oversigt har vi sammenfattet vores respektive monteringsanbefalinger for vores aixFOAM lydabsorbenter i pladeform.

aixFOAM lydabsorbent Med skyggefuge Uden skyggefuge
FLAT
Plan lydabsorbent
X
FLAT Plus
Duromer, plan lydabsorbent
X
WAVER
Noppeskum
X
WAVER Plus
Duromer noppeskum
X
GIZA
Pyramideskum
(x) X
GIZA Plus
Duromer pyramideskum
(x) X
SMOOD
Kvadratabsorbent
(x) X
SMOOD Plus
Duromer kvadratabsorbent
(x) X
MAYA
Lydabsorbent med trapezprofil
(x) X
MAYA Plus
Duromer lydabsorbent med trapezprofil
(x) X
FELT
Akustisk design-absorbent med filtoverflade
X
ROWS
Lydabsorbent med trekantprofil
(x) X
ROWS Plus
Duromer lydabsorbent med trekantprofil
(x) X

Hvordan monterer man bedst lydabsorbenter med skyggefuge?

For at få et nøjagtigt og jævnt billede, når du monterer lydabsorbenterne, skal du først planlægge, hvordan og i hvilken rækkefølge absorbenterne skal monteres. Tegn herefter den ønskede placering med blyant på væggen eller loftet. Brug et vaterpas eller ideelt set et laservaterpas for at justere referencekanterne.

Vær evt. opmærksom på, at de streger du tegner på væggen eller loftet senere skjules helt af pladerne, eller at de er nemme at fjerne igen.

Som tommelfingerregel skal skyggefugen have en bredde på mindst 2 cm.

En af vores kunder har sendt os dokumentation for den ideelle fremgangsmåde til montering af sine absorbenter med skyggefuge.

Vi hjælper dig med valg og montering af dine lydabsorbenter.

Hvis du har yderligere spørgsmål vedrørende montering af vores aixFOAM lydabsorbenter eller brug af skyggefuge, skal du kontakte vores akustiske konsulent. Vi hjælper dig gerne og rådgivningen er gratis.

Infobox

Et skyggefuge er en fuge, der visuelt adskiller to elementer.

Visuel adskillelse

Lydabsorbenter er fremstillet af fleksibelt akustisk materiale, hvilket betyder, at der kan forekomme mindre produktionstolerancer. Af visuelle årsager anbefales det derfor at anvende en skyggefuge på 2 cm i forbindelse med alle lydabsorbenter.

Forbedret lydabsorption

Når det gælder lydabsorbenter uden afrundede kanter, skal der altid anvendes en skyggefuge, da dette er den eneste måde at maksimere absorbentens absorptionsflade på og dermed også absorptionseffekten.

Omhyggelig planlægning og montering

Omhyggelig planlægning er vigtig, før du installerer dine lydabsorbenter – med eller uden et skyggefuge. Start med at tegne den ønskede placering op på væggen eller loftet.

Har du brug for hjælp?
Kontakt for spørgsmål

Ring til os eller send os en mail. Med gratis rådgivning ved vores plannere finder vi din akustiske løsning.

+49 2403 / 83830 - 22
Mandag til fredag
Kl. 08:00 til 17:00

sales@aixfoam.dk
Dagligt fra 00:00 – 24.00

aixFOAM butik

Besøg vores aixFOAM-shop og find din passende lydisolering: mindre støj og bedre akustik med lydabsorbenter direkte fra producenten.

Find lydisolering
Callcenter user-circle logout