Lydisolering og støjværn i lydstudier, øvelokale og podcast-studier
Hvilke udfordringer er der ved lydisolering i lyd- og podcaststudier eller øvelokaler?
Et pålideligt støjværn og en god akustik uden forstyrrende støj, flutter-ekkoer eller overlejrede frekvenser er et must for perfekte optagelser i lydstudiet.
Generelt er der ved lydisolering af optaglesesstudier to udfordringer, der er afgørende for en præcis, professionel klang: For det første en lydisolering udad, hhv. støjisolering indad og for det andet forbedringen af akustikken i studiet.
Ved en professionel optagelse kræves der perfektion i det rigtige øjeblik - uden forstyrrende larm. Støjbarrierer/støjisolering hjælper med at forbedre akustikken i indspilnings- og podcaststudiet og undgå uønsket støj.
Hvordan fungerer lydisolering og støjisolering i lyd- og podcaststudier?
Ved støjisolering eller også lydisolering af lydstudier, øvelokale og podcast-studier handler det om at afholde støj fra at trænge ind i rummet udefra og forstyrre de følsomme lydoptagelser. Desuden skal lyde fra studiet ikke trænge ud indefra og således være en belastning for naboerne.
For at undgå at lyde fra musikken trænger ud og forstyrrende lyde udefra trænger ind, er en god støjisolering/lydisolering afgørende i lyd- og podcaststudier/øvelokaler.
Sværvægtere mod støj
For at forhindre at vægge, gulve og loft begynder at vibrere og således afgiver støj til omgivelserne, skal massen af disse elementer øges ved montering af støjværn. Det reducerer materialevibrationer og forhindrer en udbredelse af lyden.
Profilerede støjværnsmåtter såsom nopret skumstof eller pyramideformet skumstof er dog uegnede til denne form for lydabsorption grundet den lave masse. Vi anbefaler derfor anvendelse af akustiske elementer med en høj massefylde af materialet, f.eks. akustisk tungt skum, akustisk tungfolie eller ideelt en kombination af de to akustiske elementer.
Udkobling af lydledere
En anden og meget effektiv mulighed for at hindre overførslen af strukturbåret støj hen over vægge og lofter, er en udkobling ved hjælp af såkaldte rum i rum-koncepter. Herved indsættes mellemvægge foran væggene i rummet. Derved opstår der en luftpolstring mellem de to vægge, som allerede svækker lydniveauet. Derefter skal mellemrummet fyldes med lydabsorbere, for at blokere lyden fuldstændigt. Også her anbefaler vir støjværnselementer med en høj egenvægt (akustisk tungfolie, akustisk tungt skum) eller lydabsorbere med en plan overflade i en så høj tykkelse som muligt. Guldet i et lydstudie skal ligeledes udlægges ”svømmende”, så man forhindrer overførslen af lyd.
Hvordan kan man forbedre akustikken i lydstudiet med støjværn?
For at forbedre klangen i lydstudiet eller øvelokalet, skal lyden i rummet dæmpes målrettet. Lydabsorbere af akustisk skumstof egner sig særligt godt til dette. Skummet med åbne porer lader lyden trænge dybt ind i materialet og absorberer den. Derved reduceres uønsket efterklang og man undgår overlejringen af frekvenser.
Jo stærkere (tykkere) man vælger materialet på absorberen hhv. lydisoleringspladen, jo lavere frekvenser kan man dæmpe. Derfor er bas absorbere eller basfælder som regel særligt tykke.
Bas absorbere/ basfælder af akustisk skum giver en klar, præcis baslyd i dit lydstudie, øvelokale, HiFi-studie eller musikværelse. aixFOAM dybtoneabsorbere er et optimalt supplement til bredbåndsabsorbere på vægge og loft.
Det første trin til støjdæmpning i lyd- og podcaststudier er som regel montering af lydisoleringsplader som bredbåndsabsorbere på vægge og lofter. Derved undgås refleksioner af lyden og efterklangstider forkortes.
Forbedring af klang gennem overfladeprofiler
Skumstoffer med overfladeprofiler som det klassisks noprede skumstof eller pyramideformet skumstof absorberer ikke kun uønskede frekvenser, men spreder lyden yderligere. Derved forandres efterklangen i sin sammensætning og kvalitet, hvorved der opstår en behagelig og meget naturlig klang.
Lydabsorbere med overfladeprofiler såsom nopret skum eller pyramideformet skum forbedrer akustikken i lydstudiet og giver som bredbåndsabsorbere en præcis og naturlig klang.
Trin for trin til den perfekte akustik i lyd- og podcaststudier eller øvelokalet
Generelt anbefales det at gå trinvis frem ved lyddæmpning i lyd- og podcaststudier. Anbringes lydabsorbere i for stort et omfang, fører dette hurtigt til en ”overisolering” og en unaturlig rumklang. For det meste er det nok at bestykke 20 – 30 % af væg- og loftsfladerne med akustiske elementer. Det forbedrer klangen og skåner samtidig pengepungen.
Hvad skal man være opmærksom på ved lydisolering af et slagtøj i et lydstudie eller øvelokale?
Lydisoleringen af slagtøjet i et øvelokale eller lydstudie giver en udfordring, der udvikler sig særligt meget strukturbåret støj, når man spiller, som overføres til gulvet. Derfor tilrådes det at udkoble slagtøjet fra gulvet. Det gør man bedst ved at placere slagtøjet på et lille podie. Podiet skal lige som væggene og lofterne fyldes med akustisk tungt skum eller akustisk tungfolie og afdækkes med en ”svømmende” udlagt træplade. Det blokerer overførslen af lyd. Derudover anbefaler vi ar anbringe svævende akustiske elementer over slagtøjet. Til dette formål er aixFOAM lydabsorbere i hængekassetter af aluminium eller loftsejl særligt velegnede.
Ved lydisolering af et slagtøj hjælper støjværn af akustisk skumstof med at reducere strukturbåret støj og uønskede vibrationer. Ud over instrumenter er det fornuftigt at afkoble keyboards og mikrofoner i podcast-studier, da de også kan generere interferensstøj. Det forbedrer lyden ved optagelser i lyd- og podcaststudier eller øvelokalet.
aixFOAM overbeviser med mærkevarekvalitet – støjværn til lydstudie „Made in Germany“
Som producent af støjværnselementer af akustisk skum i høj kvalitet ved vi hos aixFOAM hvor vigtigt det er, men også krævende, med støjværn i lyd- og podcaststudier. De følsomme mikrofoner optager enhver lyd - og det nyder den forstyrrende larm rigtig godt af! I vores online shop kan du vælge den passende løsning til den optimale studie-akustik blandt forskellige lydabsorbere, eller få gratis rådgivning af vores fagkonsulenter.
Støjværn
den højeste
lydabsorption
Overflader
Udvalg af
profiler
Højder
kan vælges
forskelligt
Brandsikring
forskellige klasser
Gennem 60 års erfaring og en konstant optimering af vores højkvalitets akustiske skum er det lykkedes for os at udvikle fleksible og samtidigt stilfulde støjværnselementer med høje absorptionsværdier. aixFOAM lydabsorbere reducerer støj, forbedrer klangen og fås i forskellige brandsikringsklasser og materialetykkelser. Vælg dine favoritter blandt flere farver og overflader. Forskellige monteringsoptioner, såsom vores selvklæbende udstyr, letter monteringen af lydabsorberne og skaber, lige som vores hængekassetter af aluminium, et visuelt højdepunkt.
Nu er det din tur: Få den perfekte lyd ind i dit lydstudie eller øvelokale!
Vælg dit støjværn mellem vores aixFOAM-produkter til lydstudier, øvelokale og podcast-studier nu eller brug vores gratis rådgivningsservice. Vores fagkonsulenter understøtter dig ved dine projekter med at finde en passende løsning til dine krav.
Fagkonsulenterne fra aixFOAM står til din rådighed på telefon eller e-mail.
Gratis rådgivning
Her finder du støjværn til anvendelse i lydstudier, øvelokale og podcast-studier.
Se produkterne