Søgning
aixFOAM vidensområde - spørgsmål og idéer om lydabsorbere

Lydisolering ved hjælp af akustiske elementer – din guide mod støj

Uanset om du er hjemme eller på arbejde – vi er hver dag omgivet af lang række lyd- og støjkilder. Samtidig er hvile utroligt vigtigt for vores helbred og har en afgørende indflydelse på vores velbefindende såvel som vores koncentration og ydeevne. Vi har brug for hvile til regenerering og for at beskytte vores hørelse. Høreskader forårsaget af for meget støj er uoprettelige og fører til stærkt nedsat hørelse fremover.

For at skabe den nødvendige ro og isolere støjkilder er det muligt at træffe målrettede foranstaltninger til lydisolering ved hjælp af lydisoleringsplader. Men hvad gemmer der sig egentlig bag udtrykket lydisolering, og hvordan kan dette opnås? Vi har sammenfattet de vigtigste fakta om lydisolering til dig.

Lydisolering – akustik adskillelse mellem rum

Inden for rumakustisk skelnes der generelt mellem lydisolering og støjdæmpning.

I modsætning til støjdæmpende materialer, der ved hjælp af deres beskaffenhed og korrekt montering dæmper lyden og kun fanger bestemte frekvensområder, skal lydisolerende materialer helst absorbere eller blokere indgående lyd fuldstændigt. Støjdæmpende akustiske materialer dæmper først og fremmest lydniveauet i et rum med støj og reducerer efterklangstiden. Det giver en bedre rumakustik. Men hvad er fordelen ved lydisolerende materialer og hvad er deres særlige styrke?

Lydisolering, som på engelsk hedder soundproofing, beskriver den lydmæssige adskillelse mellem aktiviteter i to eller flere rum. Hermed menes, at luftbåren og strukturbåren lyd forhindres i at brede sig. Et gennemtænkt koncept for lydisolering inkluderer altså alle foranstaltninger, der afbryder eller reducerer udbredelsen af ??lyd.

Forskellen mellem strukturbåren lyd og luftbåren lyd

Luftbåren lyd beskriver området af hørbare signaler og således frem for alt højere frekvenser. Den transmitteres igennem luften i form af lydbølger. Lyd, der bevæger sig i fast stof, betegner man derimod som strukturbåren lyd.

Strukturbåren lyd omfatter hovedsageligt lave, basholdige frekvenser, der er forårsaget af vibrationer, eller så snart luftbåren lyd rammer et fast stof og får dette til at vibrere. Strukturbåren lyd opfatter vi som fysiske svingninger eller vibrationer. Ligesom man f.eks. kan mærke vibrationerne i jorden, når der kører en tung lastbil forbi. Store maskiner er også i stand til at generere vibrationer i gulvet i rum uden lydisolering. Dette kan f.eks. undgås ved brug af en lydisoleringsmåtte.

Akustisk skum SH0071
Lydisoleringsplade af akustisk skum med høj densitet

Akustisk skum med høj densitet mod vibrationer og strukturbåren lyd fra maskiner

Prøv vores sværvægter mod lyd til lydisolering og afkobling af vibrerende udstyr fra gulvet. Reducerer materialevibrationer og støj der, hvor det opstår.
Se produktet

Afhængigt af intensiteten kan lyden lettere trænge ind i kroppen, før den udsendes igen som luftbåren lyd (sekundær lyd) f.eks. i den anden ende af en væg og kan opfattes af vores hørelse. Især i bygninger opfattes strukturbåren lyd som ekstra forstyrrende. Den vandrer igennem vægge og lofter og overføres på den måde til de tilstødende rum, hvor den kan høres som støj.

Lydisolering med akustisk skum

For at absorbere strukturbåren lyd i vid udstrækning og for at blokere luftbåren lyd så meget som muligt anbefales tunge isoleringsplader med en ekstra stor masse og stor volumen. Ekstra vægt har en positiv effekt på resonansadfærden og effektiviteten af ??en isoleringsplade og spiller især en afgørende rolle i forbindelse med bygningsrenovering.

Lydabsorbenter fremstillet af akustisk skummateriale har vist sig at være særdeles nyttige i praksis, da de med deres porøse overflade har fremragende lydisolerende egenskaber og dermed forhindrer spredning af lyd. Generelt gælder det at: Jo lavere, dvs. bastung, frekvensen er og jo højere lydkilden, desto mere massivt skal det valgte produkt være for at opnå optimal isolering af lyden.

Derfor tilbyder vi hos aixFOAM isoleringsplader lavet af specielt akustisk skum med tykkelser fra 50 mm til 100 mm. Til støjisolering mellem rum hjælper akustisk skum med profil, f.eks. noppeskum, pyramideskum eller mineraluld normalt ikke.

Derimod har aixFOAM akustisk skum med høj densitet HEAVY Duty, aixFOAM akustisk tungfolie FLEXO eller begge i kombination vist sig at fungere rigtig godt. Sammen med de akustiske skummaterialer i høj kvalitet, hvor den akustiske tungfolie anvendes som foring, har man den perfekte kombination til effektiv lydisolering.

Lydisolering til alle anvendelsesområder

aixFOAM akustiske elementer af skummateriale er velegnede til isolering af lyd i en lang række forskellige områder inden for industriakustik og rumakustik. Således kan lydisolering af vinduer, døre, lofter og vægge give mere ro i hjemmet. Indkapsling af maskiner og produktionsanlæg (f.eks. lydisolerede kabiner) egner sig på den anden side fremragende til at undgå støj på arbejdspladsen. Akustiske elementer af skummateriale er også selvskrevet til lydisolering inden for skibsindustrien og støjdæmpning. I lydstudier sikrer lydabsorbenter af skum afskærmning af ??de enkelte studier og garanterer fejlfri lydoptagelser. Lydisolerede øvekabiner til musikere og isolering af slagtøj og musikrum giver fred og ro og et afslappet forhold til naboerne. Også på mange andre områder bidrager akustisk skum til målrettet isolering af lyd.

For at hjælpe dig bedst muligt, når du skal vælge akustiske elementer til optimal lydisolering og støjbeskyttelse har vi opdelt vores aixFOAM shop i forskellige anvendelsesområder, så du nemt kan finde de rigtige produkter.

Professionel montering for maksimalt udbytte af din lydisolering

Ud over materialerne af høj kvalitet er professionel montering afgørende for en god lydisolering, fordi selv det bedste akustiske element ikke kan udvikle sit fulde potentiale, hvis det er monteret forkert. Utilsigtede lydbroer kan resultere i, at lydtransmissionen er i stand til uhindret at omgå det akustiske skum, hvilket gør, at lydisoleringen ikke har nogen effekt. I forbindelse med omfattende lydisolering skal du også altid sørge for at have et tilstrækkeligt parket- eller laminatunderlag, f.eks. trinlydsisolering på gulvet, for at opnå effektiv isolering. Akustisk skum med knap så høj densitet egner sig perfekt til trinlydsisolering og er desuden dejligt blødt at gå på, næsten som at gå på skyer.

For at undgå problemer med installationen af ??din ønskede lydisolering hjælper vi fra aixFOAM dig ikke kun med at vælge det passende lydisoleringsmateriale, men også med praktiske monteringstips og monteringsplaner. Vores akustiske elementer er designet på en sådan måde, at de uden problemer kan monteres af lægfolk ved hjælp af selvklæbende udstyr. F.eks. kan kompositprodukterne også monteres bagpå på gipsplader eller skillevægge. Dermed er absorbenten ikke synlig, men stadig fuldt ud effektiv.

Hvor meget kan man reducere lydtrykniveauet ved hjælp af vellykket lydisolering?

Det er ikke uden videre muligt at udtale sig præcist om, hvor mange decibel et lydtrykniveau kan reduceres og lydstyrken kan dæmpes. Det kræver, at man har kendskab til f.eks. frekvenser, grundlæggende volumen, bygningskonstruktion, lydledere, krav til lydisolering, osv. Derudover findes der adskillige referenceværdier for klassificering af lydstyrken for bestemte støjkilder.

Korrekt planlægning af lydisolering

Vi fra aixFOAM har som producent af akustisk skum beskæftiget os med lydisolering i 60 år. De erfaringer, vi har opnået igennem vores projekter, giver vores specialkonsulenter med glæde videre til dig, så du kan finde det bedste produkt til dit lydisoleringsprojekt. Det er vigtigt at nævne, at alle reagerer forskelligt på støj, dvs. at emnet lydisolering altid er et individuelt problem – især i hjemmet.

Vi hjælper dig gerne med spørgsmål om optimal lydisolering, såvel luftbåren som strukturbåren lydisolering. Besøg vores aixFOAM shop eller kontakt vores specialkonsulenter direkte for gratis rådgivning.

Infobox

Lydisolering er akustisk adskillelse af to eller flere rum og har som mål at blokere og absorbere luftbåren og strukturbåren støj, så en støjkilde isoleres så komplet som muligt. Lydisolerende foranstaltninger har til formål at reducere støj og sikre mere ro i hverdagen.

Bedste kvalitet og nem montering af effektiv lydisolering

Ud over materialer af god kvalitet er fagligt korrekt montering afgørende for lydisoleringen. Som producent med 60 års erfaring hjælper aixFOAM dig med selvklæbende akustiske elementer for super nem montering og gratis rådgivning fra vores specialplanlæggere. 

Har du brug for hjælp?
Kontakt for spørgsmål

Ring til os eller send os en mail. Med gratis rådgivning ved vores plannere finder vi din akustiske løsning.

+49 2403 / 83830 - 22
Mandag til fredag
Kl. 08:00 til 17:00

sales@aixfoam.dk
Dagligt fra 00:00 – 24.00

aixFOAM butik

Besøg vores aixFOAM-shop og find din passende lydisolering: mindre støj og bedre akustik med lydabsorbenter direkte fra producenten.

Find lydisolering
Callcenter user-circle logout